VIND RUST EN BALANS
Gepubliceerd op 13 decmber 2015
Door Sifu Michael Morris
Vind Rust en Balans – Kung Fu Lansingerland
Kung Fu Lansingerland staat voor zelfverdediging en zelfontwikkeling. Onze Kung Fu training gaat verder dan stoten en schoppen alleen. Het helpt je bij het vinden van balans tussen lichaam en geest. Kung Fu verbetert je focus, je fysieke en mentale weerbaarheid. Wij bieden lessen aan voor kinderen tot volwassenen in alle leeftijden vanaf 5 jaar. In de komende vier edities van LansingerlandLiving zullen wij ons verder aan je voorstellen en laten zien hoe wij je kunnen helpen jouw persoonlijke doelen op het gebied van mentale en fysieke fitheid en weerbaarheid te bereiken.
Dit eerste artikel zal ingaan op een belangrijk begrip in het Kung Fu (Chinese zelfverdedigingskunsten) en de Chinese cultuur, de Yin Yang-filosofie. Deze filosofie ligt aan de basis van de oude Chinese cultuur en veel van wat zij voortgebracht heeft, zoals de Chinese geneeswijze en dus ook de Chinese zelfverdedigingskunsten. Ook deze twee begrippen verhouden, zich geheel volgens de filosofie als Yin en Yang tot elkaar. Hier zal verder in dit artikel op terug worden gekomen. Afsluitend zal verduidelijkt worden hoe deze filosofie terugkomt in de trainingen bij Kung Fu Lansingerland en hoe het jou kan helpen op je weg naar balans, gezondheid en weerbaarheid.
Balans
Als we balans zien als het in evenwicht kunnen houden van twee ogenschijnlijk tegengestelde dingen om zodoende het beste resultaat te behalen, is het iets dat we dagelijks doen. We willen het beste uit het leven halen. Een goede baan en carrière, een fijn gezinsleven, fit blijven en een actief sociaal leven hebben, om maar een aantal dingen te noemen. Voor velen herkenbare wensen, die met elkaar gemeen hebben dat ze tijd en energie kosten. Iets waar we maar een beperkte hoeveelheid van hebben. En daar ontstaat de druk. De druk om aan al deze verwachtingen te willen voldoen in een beperkte tijd. Die druk kan leiden tot stress en stress leidt tot mentale en/of fysieke onbalans. Dit kun je dan terug zien in oververmoeidheid, futloosheid en een gebrek aan energie. Aan de andere kant kan dit zich ook uiten in nervositeit, spanning in je lijf en een verkrampte lichaamshouding. Het hierboven beschreven voorbeeld is, een simpele en voor velen wellicht herkenbare, weergave van hoe de zoektocht naar balans tussen verschillende (tegengestelde) dingen negatieve gevolgen kan hebben als wij focus verliezen en daardoor in onbalans raken. Dit idee van het in harmonie bestaan van twee tegengestelde krachten wordt ook wel de Yin Yang filosofie genoemd en staat aan de basis van de Chinese cultuur en ook de Chinese vechtkunst. Hieronder wordt hier verder op ingegaan.
Yin Yang
Het idee dat verschillende processen in de natuur en het menselijk leven verklaard kunnen worden door het te zien als een wisselwerking tussen twee ogenschijnlijk tegengestelde krachten is al eeuwen oud. Het vormt de basis van de Chinese filosofie en geneeswijze en wordt ook wel de Yin Yang filosofie genoemd. Zo’n 3000 jaar geleden hebben Chinese filosofen, van de zogenaamde Yin Yang school, deze theorie ontwikkeld. Zij bestudeerden verschillende processen in de natuur en kwamen tot de conclusie dat veel verschijnselen, van heel groot en concreet tot heel klein en minder grijpbaar, verklaard konden worden middels deze filosofie. Het meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan is het verschil “tussen dag en nacht.” Dag en nacht zijn twee tegengestelden, maar maken deel uit van het zelfde proces. Er is dus een onderlinge verhouding en afhankelijkheid tussen de twee. In de Yin Yang filosofie worden onder andere de volgende kenmerken toegeschreven aan Yin respectievelijk Yang: Yin staat o.a. voor het vrouwelijke, de nacht, het donker, kou en voor rust. Yang staat o.a. voor het mannelijke, de dag, het licht, warmte en activiteit. Het is belangrijk om te beseffen dat er geen waardeoordeel aan yin of yang wordt gehangen. Het een kan namelijk niet bestaan zonder het ander. Zij vormen twee delen van het wel bekende Yin Yang symbool. Dit symbool beeldt de Tao uit, dat volgens het Taoïsme staat voor alles wat is en niet is en ook wel de kosmische dualiteit wordt genoemd. In dit beeld is duidelijk te zien dat Yin (zwart) en Yang (wit) samen een eenheid vormen (cirkel). De witte en zwarte stippen geven aan dat een absoluut Yin of absoluut Yang niet bestaat. Iets kan alleen maar Yin of Yang zijn in relatie tot iets anders. De S-vormige scheiding tussen de twee geeft aan dat er een dynamisch evenwicht is en dat balans een continu proces van verandering is. Yin ontstaat uit Yang en Yang ontstaat uit Yin. Verder is het belangrijk om te realiseren dat het niet alleen tegenstellingen zijn, maar waarden die elkaar aanvullen. Het eerdergenoemde voorbeeld van de Chinese geneeswijze tegenover de Chinese vechtkunst laat dit goed zien. Vechtkunst maakt in essentie stuk. Geneeskunst staat daar tegenover en heelt. Toch hebben beiden dezelfde uitgangspunten en streven ze beiden naar harmonie tussen lichaam en geest. Zo is in beide kunsten balans tussen Yin en Yang van belang. Overheersing van Yang wordt bestreden met Yin en omgekeerd. In het Kung Fu zie je dit terug doordat harde kracht (yang) wordt overwonnen door zachte kracht (yin). Om deze zachte kracht te ontwikkelen is weer balans tussen yin en yang in onszelf nodig, wat ook weer leidt tot of een voorwaarde is voor een goede gezondheid. Zo vullen deze begrippen elkaar dus aan.
Kung Fu
Kung Fu leert je deze zachte kracht te ontwikkelen. De term zachte kracht klinkt enigszins misleidend en behoeft nog wat uitleg. Zachte kracht stelt je onder meer in staat de kracht van de tegenstander tegen hem in te zetten. Dit is zeer nuttig, omdat je in zelfverdediging tijd, ruimte en energie zo efficiënt mogelijk wil inzetten. Hiervoor is het nodig jezelf eerst vrij te maken van je eigen kracht. Door op een juiste wijze te ontspannen kan dit worden bereikt. Om je vrij te maken van je eigen kracht, of beter gezegd van alle “onnodige” spanning is eerst een kalme geest nodig. Dit stelt je in staat je focus naar binnen te richten, om zo je lichaam te ontspannen. Kung Fu leert je verschillende bewegingsvormen die je terugbrengen naar de basis, jezelf. Door middel van meditatie, visualisatie, ademhalingsoefeningen en verschillende lichaamsbewegingen leer je jezelf meer in balans brengen. Zo maak je jezelf vrij van stress en komen spieren en pezen los en verbeter je je gezondheid. Je ontwikkelt nieuwe energie en focus om de dingen te doen in het leven die je wilt. Ten slotte leidt het vrij maken van onnodige spanning tot mentale balans (een kalme geest) en fysieke balans (gronding, letterlijk stevig op je benen staan). Zo ontwikkel je de “zachte” kracht die je in staat stelt de kracht van de tegenstander te gebruiken om hem daarmee te verslaan. Echte kracht komt van binnen en ontstaat door focus een kalme, maar scherpe geest en een ontspannen lichaam. Dit zijn de voorwaarden voor balans tussen lichaam en geest en voor gezondheid en weerbaarheid. Ons motto is dan ook: “Mastering body, mind and energy”. Leer lichaam en geest beheersen en ontwikkel nieuwe energie.
Interesse ?
Voor alle trainingen, workshops, bedrijfsuitjes, kinderfeestjes of cursussen kun je contact met ons opnemen via: info@kfll.nl of bellen naar 06-53135601.